Operacje odchudzające i plastyczne to coraz częściej zestaw, który wybierają osoby nie mogące poradzić sobie z utratą wagi w sposób naturalny. To właśnie oni najczęściej decydują się z własnej woli na zabiegi polegające na zmniejszeniu żołądka. Obecnie stosuje się również operacje odsysania tłuszczu, jednak zmniejszenie żołądka daje zazwyczaj pewniejszy efekt.
Ruch i dieta
Oczywiście zanim pacjent zdecyduje się na działania operacyjne, powinien podjąć próbę zrzucenia zbędnych kilogramów za pomocą odpowiedniej dawki ruchu i zbilansowanej diety. Tylko w sytuacji, w której te metody zawiodą, powinno się stawiać na poważniejsze środki, które oferuje chirurgia plastyczna.
Ruch i dieta są wskazane nawet w przypadku gdy podjęło się już decyzję o operacji. Oczywiście mają to być proporcje zależne od możliwości pacjenta. Po wykonanej operacji i tak będzie musiał przejść na dietę, dobrze więc wcześniej zacząć przyzwyczajać organizm.
Operacja plastyczna żołądka
Wśród licznych metod ograniczenia powierzchni żołądka, dwie są szczególnie popularne. Jedna z nich polega na założeniu opaski, dzielącej żołądek na dwie części. Gdy pokarm trafia do pierwszej, która jest mniejsza, pojawia się uczucie sytości. Następnie jest powoli trawiony w większej części żołądka.
Druga metoda jest nieco nowsza i polega na wydzieleniu w górnej części żołądka zbiorniczka, do którego doszywana jest pętelka jelitowa. W ten sposób część pokarmu przesuwa się dalej jelitem, omijając żołądek.
Nie tylko żołądek
Nieco bardziej drastyczną metodą wydaje się liposukcja, czyli odsysanie tłuszczu. Warto jednak pamiętać że ta operacje będzie wymagała od pacjenta najwięcej wyrzeczeń. Ścisła diet i dużo ruchu to minimum. W przeciwnym razie miejsce usuniętych komórek tłuszczowych zajmą nowe, a operacja okaże się wyrzuceniem pieniędzy w błoto.
Oprócz zabiegów wpływających bezpośrednio na sylwetkę pacjenta, chirurgia plastyczna oferuje też operacje polegające na usuwaniu fałdów skóry po odchudzaniu. W przypadku dużych strat na wadze taka sytuacja może być niemałym problemem.
Comments are closed here.